Udahnite život sa Obrenov.com na Fruškaću .

Posle svih svojih putovanja kao što sam napomenula u svom predhodnom postu kroz koje ću vas uskoro provesti, rešila sam da započnem svoj blog pričom o mojoj zemlji mojoj ljubavi. Kao prvu destinaciju odabrala sam Frušku Goru. Najlepši predeo u srcu Srema .

                                          Mirisi ljubavi i života

Okružena  livadama, pašnjacima, žitnim poljima i  vinogradima Fruška Gora je neverovatno energetsko polje. Mirisi lipe, hrasta, graba i bukve opuštaju svaki nerv u glavi. S’toga mislim da sam baš zato izabrala ovo mesto kao svoje prvo putovanje koje delim sa vama  .

2986A987-01B1-41AD-8CA5-5DA291D4FDDD.jpeg

Pa da počnemo. Vreme  mi i nije išlo baš na ruku, kiša, oluja, oblaci koji su me pratili celim putem, ali ni to me nije zaustavilo na mom putu, vera je bila jača od svega .

I evo me stižem na svoju prvu destinaciju gde ću pokupiti svog dragog prijatelja i zajedno ćemo  nastaviti put ka Fruškoj gori koja je udaljena samo desetak kilometara  .
Ruma je prelep mali gradić u centralnom delu Srema sa oko tridesetak hiljada stanovnika, uskim sokacima i pitomim sugradjanima, hodajuci centrom ovog predivnog mesta zapazila sam interesantan spomenik trube. Ovaj spomenik je podignut 1975 godine u znak revolucije u znak vremena u kom smo nekada živeli -komunizam.
Ova fenomenalna arhitektura je nedovršen rad arhitekata  Svete Davića i Miše Davida . Od prvobitnog oblika ostalo je samo sedam džinovskih truba koje asociraju na sedam Vojvodjanskih brigada i pozicionirane su prema mestu nastanka, tri su okrenute prema Fruškoj gori ,a četiri prema Bosni . Ruma je zaista predivan grad u razvoju gde je trenutna nezaposlenost svedena na samo 3%
,Ruma je dobila potpuno novi hotel Park u kom je boravak na svetskom nivou ,Ruma  takodje poseduje predivan kulturni centar,pozorište, Zavičajski muzej i gradsku biblioteku. Tu se odrzavaju razne bioskopske i pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga i druge kulturne manifestacije  .Kao neko ko je zaista  puno putovao svetom, sa ponosom pišem o ovom mestu i želim da moja zemlja jednom zaista zasija kao i svaka u kojoj sam bila .
Odatle i ideja o Obrenov.com blogu, jer moja ljubav prema Srbiji je ogromna i želim da svojim pisanjem,putovanjima, iskustvima vama predstavim prave lepote i utičem na to da sačuvamo lepotu zajedničkim snagama .

Kiša ne prestje ali mi nastavljamo put ka Vrdniku .

                                                Mir u duši 

18:00h Začula su se crkvena zvona, zaustavili smo se kod predivnog Vrdničkog manastira  poznatijem kao mala Ravanica. Ovaj manastir je jedan od najznačajnijih na Fruskoj Gori i jedan je od najkapitalnijih manastira u okolini. Manastir je podignut krajem XV početkom XVI veka. Godine 1811 na Vidovdan prenete su mosti kneza Lazara stoga ovaj manastir slavi slavu Vidovdan 28 juna . Priča o nastanku ovog manastira jos uvek je nepoznata .

Unutrašnjost manastira je nestvarna Ikonastas i Bogorodičin tron su meni bili najlepši, svako od nas ima svoj pogled na ovakve znamenitosti ali jedno je sigurno, Mir Božiji je nešto što svakome od nas treba i svi ga isto osećamo. Srbija je pravoslavno hrišćanska zemlja i puna je malih-velikih manastira ,zato se uvek potrudite ma gde vas put vodio, da sebi posvetite  malo mira i nastavite dalje.
Na izlasku iz manastira kiša je stala oblaci su se razilazili, a mi smo nasatvili put ka Vrdičkoj kuli, koja je udaljena  samo pet kilometara. Putevi srbije su na znatno boljem nivou  nego predhodnih godina tako, da nam je to svima od velikog znacaja .

Na Fruškoj Gori postoji više turistickih odredišta, danas smo moj prijatelj i ja odlucili da posetimo Etno selo Vrdnička kula i baš tamo napravimo pauzu. Da li ste znali? Da je Fruška gora prvi zaštićen nacionalni park . Da li ste znali ? Da je Fruška Gora izvor zdravlja i energije? Tome znatno doprinosi vetar zvani fruškogorac kao i strujanje vazduha.
Vazduh donešen ovim vetrom je prebogat kiseonikom i ozonom koji je blagotvoran za disajne organe kao i za sveopšte zdravlje .Takodje voda koja izvire iz tog predela je iz najčistijih dubina i pomaže održavanjiu balansa i elektrolita u ljudskom telu zahvaljujuci mineralima iz stena koji su prirodno rastvoreni u njoj  .
Ne zaboravite da je ovo bogatstvo udaljeno samo 40 minuta od Beograda i 20 minuta od Novog Sada.

                                             Udahni život

Dodjite i udahnite zivot. Ovo divno mesto  gde se okupljaju uglavnom lokalci i po neki mi znatiželjni turisti  me je zaista očaralo. Sedeli smo na terasi ovog predovnog restorana i uz toplu atmosferu i profesionalizam ljubaznog osoblja imali poged na beskrajan prizor prelepe naše zemlje, zemlje Srbije naših zlatnih polja i nasih zelenih pašnjaka  .
Na od prilike pedesetak metara kvadratnih ovog imanja takodje su smeštene predivne male kućice-apartmani, predivna crkvica čini mi se kao iz bajke. Bože ! Pomislih kakvu zemlju imamo, volela bih da što vise nas uživa u lepoti i vazduhu ovakvih predela.

Ne gubite vreme maštajuci o nekim dalekim destinacijama, na samo korak od vas gde god  da se nalazite postoje mesta baš ona o kojima sanjate, a toga niste ni svesni  .

Zavolite svoju zemlju, zavolite  Ravanicu, poštujte  svoju veru, negujte svoju kulturu, zavolite svoj narod i živite.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s